Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Jeux d'enfants






To Jeux d'enfants (Αγάπα με αν τολμάς) είναι μια ταινία του Yann Samuel με τους Guillaume Canet (Η παραλία, Η μάσκα του τρόμου) και Marion Cotillard (Ταξι (1,2,3), Big Fish). Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο παιδιά που μεγαλώνουν και γίνονται τυπικοί ενήλικες. Κλειδί στην ιστορία και τη σχέση ανάμεσά τους είναι ένα μικρό κυλινδρικό κουτί με εικόνες από καρουσέλ που χρησιμοποιούν για το δικό τους παιχνίδι θάρρους. Ο έχων το κουτί προκαλεί τον άλλο να κάνει κάτι παράτολμο και του το παραδίδει μετά το πέρας της δοκιμασίας. Αυτό το παιχνίδι τους βάζει συχνά σε μπελάδες με τους μεγάλους (γονείς, διευθυντή κλπ) αλλά τους δένει σε μια σχέση δυνατής φιλίας και αγάπης.
Αυτό που τραβάει την προσοχή σ'αυτήν την ταινία είναι τα μοναδικά της χρώματα. Είναι τόσο ζωηρά και έντονα που αποδίδουν την παιδικότητα που αποπνέει το έργο σε όλη της την αθωότητα. Πρόκειται για ένα έργο ρομαντικό. Όχι όμως με την φλούφλικη έννοια του όρου. Δεν είναι μια χαζοκομεντί. Είναι ένα έργο που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα (σύμφωνα με τη δική μου άποψη) του σύγχρονου ρομαντισμού ως ρεύμα τέχνης. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τη δική μου άποψη, για να το αντιληφθεί και να το απολαύσει κάποιος στο μεγαλείο του πρέπει να γνωρίζει τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα. Προσωπικά, ένας από τους λόγους που το χάρηκα τόσο είναι το γεγονός πως χρησιμοποιεί τη γαλλική με τέτοια γλυκιά αφέλεια και τέτοια παιδική αθωότητα ώστε απογειώνει το έργο.
Για να μην τα πολυλογώ, το έργο μου άρεσε πολύ. Έχει καταπληκτικές ερμηνείες και φοβερό σενάριο. Η σκηνοθεσία είναι άψογη και η φωτογραφία μοναδική. Μην το χάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου